Diyabet iyi yönetilemediği taktirde cilt yapısını etkileyebilmektedir. Ayrıca cilt problemleri bir kişinin diyabetli olduğuna dair ilk belirtilerden birisidir. Neyse ki, çoğu cilt problemi erken yakalanırsa önlenebilir veya kolayca tedavi edilebilir.

Bu problemlerden bazıları, diyabeti olan olmayan herkesin sahip olabileceği cilt rahatsızlıklarıdır. Ancak diyabetli insanlarda bazı cilt rahatsızlıklarına yakalanma riski daha fazladır. Bu rahatsızlıklar çoğunlukla bakteriyel enfeksiyonları, mantar enfeksiyonlarını ve kaşıntıyı içerir. Diyabetik dermopati, necrobiosis lipoidica diabeticorum, diyabetik blisterler ve erüptif ksantotozu gibi rahatsızlıklar ise sadece diyabetli kişilerde ortaya çıkar.

Bakteriyel Enfeksiyonlar

  • Arpacık (göz kapağı bezlerinin enfeksiyonları)
  • Çıban
  • Folikülit yani kıl kökü iltihabı (saç köklerinin enfeksiyonları)
  • İltihaplı sivilceler (deri ve doku altındaki yoğun enfeksiyon)
  • Tırnakların çevresindeki enfeksiyonlar

İltihaplı dokular genellikle sıcak, şiş, kırmızı ve ağrılıdır. Birçok farklı organizma enfeksiyona sebep olabilir. Ancak bu durumlara yol açan en yaygın canlı Staphylococcus bakterisidir.

Bu tür enfeksiyonlar çok fazla ilerlemeden tedavi edilerek kontrol altına alınmalıdır. Aksi taktirde daha büyük problemlere yol açabilir. Bu da enfeksiyon var ise doktorun uygun gördüğü antibiyotiklerle ve enfeksiyon olsun; olmasın sık yapılan kan şekeri kontrolüdür. Ayrıca kişisel hijyene ve cilt bakımına da önem verilmelidir.

Diyabetli kişilerin bakteri enfeksiyonlarına yakalanma riskinin diğer insanlara nazaran daha yüksek, tedavi sürecinin de daha zorlu olduğu unutulmamalıdır.

Bakteri enfeksiyonu olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza başvurun.

Mantar Enfeksiyonları

Diyabetli kişilerin mantar enfeksiyonlarına yakalanmasına sağlayan Candida albicans’tır. Bu maya benzeri mantar, deride kaşıntılı küçük kırmızı renkli kabarcıklara ve pullara sebep oluşturabilir Döküntü şeklinde olabilir. Bu enfeksiyonlar sıklıkla vücudun ılık, nemli bölgelerinde görülür. Bu bölgeler göğüsün alt kısımları, tırnakların çevresi, el ve ayak parmakları arası, ağız köşeleri, sünnet derisi çevresi, vajina, koltuk altı ve kasıktır. Maya enfeksiyonları doktora danışılarak tedavi edilmelidir.

Mantar Enfeksiyonu

Kaşıntı

Belirli bir bölgede yaşanan kaşıntılar genellikle diyabetli kişilerde gerçekleşir. Maya enfeksiyonları, kuru cilt veya zayıf kan dolaşımdan kaynaklanabilir. Yetersiz kan dolaşımının kaşıntıya sebep olduğu en yaygın bölge bacakların alt kısımlarıdır. Maya enfeksiyonları doktora danışılarak tedavi edilmelidir. Kuru cilt problemi ise nemlendirici kullanılarak tedavi edilebilir. Eğer çok yoğun ise bu problemde de doktora danışılmalıdır.

Diyabet ile Bağlantılı Cilt Rahatsızlıklar

Akantozis Nigrikans

Kasık, koltuk altı, boyun ve/veya diğer deri kıvrımlarında ortaya çıkan, deride kalın­laşmış koyu renkte yamalar şeklinde görülen bir cilt hastalığıdır. İnsülin direnciyle birlikte gelişim gösteren bir rahatsızlıktır.

Kahverengi veya siyah kadife benzeri lekeler kasık veya boyun arkasında görülür, ancak alt dudak ve çene de dahil olmak üzere herhangi bir deri kıvrımında da yer alabilir.

Akantozis Nigrikans örnekleri

Boyun ve genital bölgede dokunulduğunda kadife hissi veren pigmentasyon alanları olarak da tanımlanmaktadır.

Bu rahatsızlığı tetikleyen durumlar:

  • Şişmanlık,
  • Karbonhidrat ağırlıklı beslenme,
  • Normalden fazla insülin salımının olması.

Diyabetik Dermopati

Diyabetik nöropatinin neden olduğu mekanizma tam olarak bilinmese de diyabetin yol açtığı kılcal kan damarlardaki problemler neden olabilir. 

Özellikle bacakların alt kısımlarında kaval kemiğinin hizasında ve ön kısmında derinin görülen bir bozukluğudur. Önce kırmızı ve kahverengi kabartılar oluşur ondan sonra üstlerinde kepekler görülür bir süre sonra da yerinde küçük bir çöküntü bırakarak iyileşme gösterirler.

Diyabetik dermopatinin kişiye görüntüsü dışında bir zararı yoktur. 

Alerjik Reaksiyonlar

Alerjik cilt reaksiyonları, insülin veya diyabet hapları gibi ilaçlara tepki olarak ortaya çıkabilir. Bir ilaca karşı tepkiniz olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza görünmeniz gerekmektedir. İnsülin enjekte edilen bölgelerdeki kabarmalara, döküntülere, yumrulara ve kaşıntılara karşı duyarlı olunmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir