İnsülin Vücudun Hangi Bölgelerinden Enjekte Edilebilir ?

İnsülin deri altındaki yağ tabakasına  enjekte edilir. Bu tip enjeksiyonda, deri ile kas arasındaki yağ tabakasına insülin enjekte etmek için oldukça küçük bir iğne kullanılır.

İnsülin enjeksiyonu eğer kasa denk gelirse, vücut insülini çok daha çabuk emer ve kana karışır. Bu durum insülinin planandan daha hızlı şekilde kana karışmasını sağlayarak, beklenmedik düşük kan şekeri seviyelerine yol açabilir. Ayrıca iğnenin kasa denk geldiği durumlarda kişi daha çok acı hissedebilir. 

Kişi enjeksiyon yapacağı bölgeye vücut yapısını, kullandığı insülin türünü, günlük enjeksiyon sayısını, yaşam tarzını , fiziksel aktivitesini ve el becerisini göz önünde bulundurarak karar vermelidir.


Karın

Karın bölgesi hızlı emilimi olan ve kas aktivitelerinden az etkilenen bölgedir. Göbek deliği boş bırakılarak, her iki yanda el genişliğinde kalan alana tekabül eder.

Bacaklar

Uyluk, bacakların üst dış yüzlerine uygulanan yavaş emilimi olan bölgedir.

Vücudun en büyük kas kütlesi bu bölgede olduğundan dolayı bu bölgeye yapılan enjeksiyon öncesi fiziksel aktivite de hesaba katılmalıdır.

Kollar

Üst kol lateral yüzlerine (arka kol) uygulanan bacaklara göre daha hızlı emilimi olan bölgedir.

Kalça

Kalçanın üst dış kısmına uygulanan en yavaş emilimi olan bölgedir. Yağ dokusunun fazla olması deri altı enjeksiyon için uygun ve diğer bölgelere göre ağrısızdır.

Özetle emilim hızı, hızlıdan yavaşa doğru sıralandığında;

Karın, kollar, bacaklar ve kalça olarak sıralanır.

Ancak şu da unutulmamalıdır ki vücuttaki kasların çalıştığı ve egzersiz yapılan bölgede emilim daha hızlı olmaktadır. Örneğin bacak kaslarının çalıştığı zamanlarda enjekte edilen insülin normalden daha hızlı şekilde kana karışabilir. Kişinin yaptığı egzersizi yorumlayıp; ona uygun bir yere enjeksiyonunu yapması gerekmektedir.

İnsülin enjekte eden kişi enjeksiyon yaptığı yeri sürekli değiştirmelidir.

Kişiler enjeksiyon yapılan bölgelerin değişimini bir düzene oturtmalıdır. Gün içerisinde yapılan her enjeksiyon farklı bölgeye yapılmalıdır. Ve bu bölgelerin de kendi arasında rotasyonu yapılır.

Devamlı aynı yere enjeksiyon yapıldığı durumlarda sağlıklı yağ dokularının bozulması sonucu lipodistrofi (lipo) adı verilen yağ dokuda çöküntü ya da lipohipertrofi (yumru) oluşabilir. Oluşan yumru o bölgeye yapılan insülin enjeksiyonunun kana yavaş karışmasına sebep olabilir. Bu da kan şekerinde dalgalanmalara sebep olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir