Parmaktan kan alınarak yapılan şeker ölçümleri çoğu diyabetlinin sevmediği bir süreçtir. Hele ki tip-1 diyabete sahipseniz gün içerisinde sık sık ölçüm yapmak gerekebilir.

Kişiler farklı sebeplerden kan şekeri ölçümünü atlayabilir, unutabilir. Sonuç olarak takip edilemeyen kan şekerinin yol açtığı olası hiperglisemi ya da hipoglisemi gibi durumlarla karşılaşmak kolaylaşır.

Bu cihaz parmaktan kan şekeri ölçümüyle arası pek iyi olmayan çocuklar ve yetişkinlerin işlerini kolaylaştırmak için dizayn edilmiş.

Cihaz çalışma prensibi olarak eski tip cihazların aksine deri altına yerleştirilen sensör yardımıyla hücreler arası sıvıdan kan şekeri ölçümü yapmaktadır.

Peki bu cihaz nedir? Nasıl çalışır? Avantajları ve dezavantajları nedir? Gelin beraber inceleyelim…

  • FreeStyle Libre Sistemi kolun arkasının üst kısmına acısız bir şekilde takılan 1 lira boyutunda sensör ve okuyucudan oluşan sürekli glikoz izleme sistemidir.
  • Sensör ve okuyucu birbirine kablo ile bağlı değildir. Telefon gibi ufak bir cihaz olan okuyucuyu kolunuzdaki sensöre yakınlaştırarak ölçüm alabilirsiniz. Okuyucu, sensöre 1-4 cm mesafedeyken sensördeki verileri alabilir.
  • Sensör, her dakika şeker ölçümü yapabilmek için hücre içi sıvıdaki şeker seviyesini ölçen ince ve esnek bir filaman kullanır. Bu bahsedilen filamanı insülin pompalarında da yer alan ve derinin altına giren ekipman gibi de düşünebiliriz.
  • Her dakika ölçüm yapan bu cihaz 15 dakikada bir de ortalamayı kayıt eder. Bu da günde 1440 adet ölçüm yapmaya eşittir.
  • Hipoglisemi, Hiperglisemi, hedef değerlerde geçirdiğiniz zaman dilimi, istenilen zaman aralıklarında ortalama kan şekeri değerlerine ulaşabilirsiniz.

Fiyat ve Kullanım

Okuyucu Fiyatı: 450 lira

Sensör Fiyatı: 450 lira

Okuyucu bir kereliğe mahsus alınsa da sensör malesef öyle değil. 14 günde bir sensörü değiştirip; yenisini takmak gerekiyor.

Aslında bu durum kullanıcıları en çok zorlayan kısım. Aylık olarak 900 lira gibi maliyeti olan bu cihazın bana göre handikapı bu.

Özellikle diyabetle genç tanışan kişiler için farkındalık yaratarak; diyabetle olan ilişkilerinde adaptasyon süresini minimuma indirebilir.

Hepimizin en çok çekindiğin ani hipoglisemi ve hiperglisemilerin görülme sıklığı azalabilir.

En önemlisi de elimizde daha fazla kan şekeri değeri verisi olacağı için tedavimizi yaparken elimiz kuvvetli olur; yorumlamamızı ona göre yaparak hamlemizi yaparız.

Umarız ilerleyen günlerde SGK kapsamına girerek; biz diyabetlilerin kan şekerimizi daha kontrollü olmasını sağlayacak bu cihaza ulaşım kolaylaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir