İnsülin kalemlerinin enjeksiyonunu gerçekleştiren kısım ise iğne uçlarıdır. Daha önceki yıllarda insülin tedavisinde kullanılan iğne uçları 12.7 milimetre (mm) uzunluğundaydı. Ancak günümüzde  daha küçük olan 8 mm, 6 mm, 5 mm, 4 mm iğne uçları da kullanılmaktadır. Bu da insülin enjeksiyonunu geçmişte olduğundan daha az ağrılı olmasını sağlamıştır.

İğnenin uzunluğundan çok kalınlığı enjeksiyonun ağrılı olup olmamasını daha fazla etkilemektedir. Bunun yanında yüksek dozda insülin enjeksiyonu yapan bir kişinin kullandığı iğne ucunu kalın tercih etmesi gerekebilir. Çünkü böylece daha hızlı enjeksiyon yapılabilir ve sızıntı olması engellenebilir.

İğnenin üzerindeki G terimli sayı ne kadar yüksek olursa, iğne o kadar incedir. Örneğin, bir 32G (0,23mm) iğnesi 31G (0,25mm) iğneden daha incedir.





Hangi uzunluktaki iğne ucunun kullanılacağı enjeksiyon yapılacak bölgenin yağ doku oranına göre değişmektedir.

Birlikte kullanıldığı insülin kaleminden ayrı olarak satılmaktadır. İğne kalemin ucuna tutturularak ya da vidalanarak sabitlenir.

İğne uçları her enjeksiyondan sonra değiştirmelidir. Ve tek kullanımlık olarak kullanılmadığında çeşitli riskler ortaya çıkar. Bu riskler:

  • İğnede bakteri üremesi ve kirlilik oluşması,
  • Enjeksiyon sırasında ağrı yaşanması,
  • Lipodistrofi oluşması,
  • İğnenin ince ucunun kırılması,

Görselin kaynakçası: https://www.diabetesdaily.com/blog/2014/01/how-many-times-can-you-reuse-a-syringe/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir